Tanssille – OPETTAJAT

NYKYTANSSI:

MINNA KARTTUNEN on helsinkiläinen Teatterikorkeakoulun tanssijalinjalta valmistunut tanssitaiteen maisteri. Hän on esiintynyt Helsingissä omien teosten lisäksi muun muassa Mirva Mäkisen, Cris Af Enehielmin ja Sonya Lindforsin töissä. Minna on esiintynyt myös Kanadan Vancouverissa MACHiNENOiSY Dance Societyn teoksessa Push-festivaalilla sekä New Yorkissa paikallisen tanssija-koreografi Elise Knudsonin kanssa. Hänellä on viikoittaisia tanssitunteja Helsingissä, mutta hän on myös opettanut ammattilaisten aamutunteja Helsinki Dance Companylla(2016) sekä Training Society of Vancouverilla(2015). Lisäksi hän ohjasi Elise Knudsonin kanssa työpajan ”improvisaatiosta esityksessä” West Coast Jam:ssa San Franciskossa kesällä 2016. Liikkujana Minna on monipuolinen (mm. telinevoimistelu, street-lajit, show- ja jazztanssi, release-tekniikka, kontakti-improvisaatio ja useita muita nykytanssitekniikoita). Hän on käynyt aktiivisesti erilaisilla kursseilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viimeisimpänä mainittakoon huikea Judith Sanchez Ruizin improvisaatiotyöskentelyn kurssi Berliinissä joulukuussa 2016.

 

TUOMO RAILO: ”Tuntini jakaantuu kahteen osioon: vapaamuotoiseen, ohjattuun lämmittelyyn ja perinteisempään tanssisarjan opetteluun. Lämmittelyssä huomiomme on kehon ja mielen virittämisessä. Tuotamme erilaisia muotoja ja laatuja improvisoiden yksin ja yhdessä. Tavoitteena on avata keho, kyseenalaistaa omat rajat, irrottaa samalla kunnon hiet ja tulla hyvälle tuulelle. Lämmittelyn lähtökohta on havainnoinnissa ja muiden läsnä olevien huomioon ottamisessa. Lopputunnin tanssisarjat tarjoavat fyysisiä haasteita ja mahdollisuuksia fyysisen artikulaation hiomiseen. Uskoisin, että tuntini kohottaa osallistujan kuntoa, lisää lihasvoimaa, virkistää koordinaatiota, harjoittaa psykofyysistä kestävyyttä ja valmiutta.”

 

JANINA RAJAKANGAS on työskennellyt  tanssijana, koreografina ja opettajana useissa Euroopan maissa. Hän valmistui koreografiksi Teatterikorkeakoulusta 2010, jonka jälkeen on tehnyt kolme koko illan teosta: Viimeinen tanssi ennen maailmanloppua 2011, Ihana ja hieno 2012 ja Perheestä ja peuroista (Of Family and Deer) 2014. Viimeisin teos Dinosaurus (2015) on tilausteos The Place teatterilta Lontoosta. Se on duetto kahdelle ammattitanssijalle ja kertoo rakkauden ruumiillistamisesta. Teosta on ollut tukemassa The Placen lisäksi TripSpace ja gDA Lontoosta sekä Taiteen edistämiskeskus Suomesta.

Ennen koreografin opintoja Janina valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi Lontoossa ja esiintyi tanssijana esimerkiksi ryhmille Frauke Requardt, Requardt & Rosenberg, Smallpetitklein, Lisa Torun, Iztok Kovac/En-Knap ja Robert Clark. Tanssitaiteilijan praktiikkaan kuuluu myös nykytanssin, improvisaation ja koreografian opettaminen yliopistotasolla, lapsille sekä ammattitanssijoille. Janina on opettanut aamutuntien ja projektien muodossa Suomessa, Latviassa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Sloveniassa, Italiassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

 

TARJA RINNE on ollut suomalaisen jazztanssin kantavia voimia jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän toimii täysipäiväisesti lajin parissa opettajana, koreografina ja tanssialan vaikuttajana. Tarja tunnetaan rajoja rikkovana koreografina. Hän on uransa alusta asti tehnyt yhteistyötä eturivin suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa. Tarja käyttää tunneillaan Matt Mattoxin kehittämää tekniikkaa. Viimeisin Tarja Rinteen (yhd. Saara Töyrylä ja tanssijat) koreografia ”Hetkessä – Rhythmitis” nähtiin elokuussa 2013.

 

BALETTI:

 

SONJA ALITALO on valmistunut Turun Konservatoriosta tanssijaksi ja myöhemmin suorittanut maisteriopinnot Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitoksella, Helsingissä. Heti Turusta valmistumisen jälkeen Sonja toimi tanssijana Estonian ja Suomen Kansallisbaleteissa. Opettajana Sonja on vieraillut Tanssille ry:ssä jo vuodesta 2006, lisäksi Sonja on pitänyt ammattilaisten aamutunteja mm. Turussa Dansartissa, Mannheimissa Saksassa Tanzforumissa, sekä ammattiopiskelijoille Turun Konservatoriossa. Sonja on myös koulutettu Stott pilatesohjaaja. Nykyään Sonja asuu Bostonissa, USA:ssa ja työskentelee siellä opettajana Jose Mateo Ballet Theatressa ja Integrartella.

 

ANNEKE LÖNNROTH, balettitanssija, on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran Suomen Kansallisbaletissa. Hän on tanssinut keskeisiä ja solistisia tehtäviä laidasta laitaan klassisesta nykybalettiin. Läheisiksi hän on kokenut roolit kerronnallisissa baleteissa kuten Onegin ja Lokki, mutta on myös tarttunut innolla työskentelyyn Mats Ekin, Naharinin ja esim. Kitt Johnsonin minimalismiin (sooloteos Passage). Jäätyään eläkkeelle kansallisbaletista vuonna 2010, hän on saanut jatkaa työtä tanssin parissa esiintyen erilaisissa produktioissa (mm. yhteistyö tanssiteatteri Erin kanssa vuonna 2014). Samalla Anneke on toiminut opettajana ja treenituntien vetäjänä eri paikoissa (mm. Pieni Suomalainen balettiseurue).

 

LAURA POIKOLAINEN on saanut tanssikoulutuksensa Helsingin Tanssiopiston erikoiskoulutusluokalla sekä Kansallisoopperan Balettiopilaitoksessa. Lisäopintoja hän on tehnyt Tanskassa, Yhdysvalloissa sekä Ranskassa. Vuodet 2004-2006 hän työskenteli Kansallisbaletissa. Laura on valmistunut Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulusta baletinopettajaksi 2010 ja tanssitaiteen maisteriksi TEAKin pedagogiikan laitokselta 2012 ja opettaa tällä hetkellä päätoimisesti Helsingin Tanssiopistossa.

 

ULPU PUHAKKA on valmistunut Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksen ammatillisesta koulutuksesta. Ammattitaitoaan hän on kartuttanut lukuisilla erilaisilla kursseilla – niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Valmistumisen jälkeen Ulpu on tanssinut mm. Kuubassa Laura Alonson ryhmässä Centro Pro Danza, Tanssiteatteri Raatikossa ja Tulisirkus Walkeassa. Pienen Suomalaisen Balettiseurueen koreografi hän oli jo vuodesta 2009, heti ryhmän perustamisesta alkaen. Opettajana Ulpu toivoo välittävänsä sitä tietoa ja positiivisuutta, jonka hän on kokenut omalla kohdallaankin tärkeäksi.

 

ARJA TERVO aloitti baletinopettajan uransa Sonja Tammelan balettikoulussa jo ennen tanssijaksi siirtymistään. Opetustyöt jatkuivat satunnaisesti tanssivuosien aikana ja vakituisemman opettamisen Arja aloitti jäätyään eläkkeelle Kansallisbaletista vuonna 2007. Arja on opettanut useissa tanssikouluissa ja -opistoissa eri puolilla Suomea opettaen oppilaita melkeinpä vauvasta vaariin. Ammattilaistunteja hän on antanut Tanssille ry:ssä, Helsingin kaupunginteatterissa ja Kuopio Tanssii ja Soi-festivaaleilla. Jäätyään pois apulaisrehtorin/koulutussuunnittelijan paikalta Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta vuonna 2013, hän on toiminut yhtenä pääopettajista Helsingin balettiakatemiassa.

 

 

KEHONHUOLTO:

 

HELY JÄRVINEN  on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta 1996. Valmistuttuaan hän muutti Lontooseen esiintyen mm. maineikkaassa Laban Center tanssikoulun ryhmässä ja Scottish Dance Theatressa. Tanssijauransa aikana häntä alkoi kiinnostaa yhä enemmän kuinka keho anatomisesti toimii ja kuinka pysyä terveenä tanssijan ammatissa. 2002 Hely valmistui Lontoossa pilates-ohjaajaksi Pilates Foundation UK mattokoulutuksesta ja 2005 laitekoulutuksesta. Hely ohjaa pilatesta päätoimisesti ja lisäkouluttautuu jatkuvasti. Tällä hetkellä hän keskittyy kansainvälisiin Stott pilates -opintoihin. Helyn tavoitteena on auttaa oppilaita ymmärtämään oman kehon optimaalista fysiologista toimintaa, jotta jokainen voisi tuntea mitä esimerkiksi ovat syvät lihakset mistä liike lähtee ja kuinka hengitys vaikuttaa tähän kaikkeen. Näistä perusasioista syntyvät haastavat harjoitukset, mutta samalla myös liikkumisen turvallisuus, helppous ja ilo.

 

MERJA SNELLMAN on valmistunut tanssinopettajaksi Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta ja toiminut yli kymmenen vuotta nykytanssin opettajana, koreografina ja tanssijana työskennellen mm. Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa ja Teatterikorkeakoulussa. Hän on myös Somatic Pilates –ohjaaja sekä yksi Suomen kolmesta sertifioidusta Yamuna Body Rolling –ohjaajista.Ohjauksessaan Merja pyrkii yhdistämään itse koettua ja muualta opittua niin, että harjoituksesta muodostuu monipuolinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Valmiiden totuuksien sijaan hän arvostaa liikkujan omia oivalluksia ja pyrkii antamaan niille tilaa. Mielekkään harjoittelun tulee auttaa ihmistä saapumaan keskelle itseään ja seisomaan omilla, vahvoilla jaloillaan. Merja on myös oikeustieteen kandidaatti.